KTI lærlinge præsenterer uddannelser for Atuarfik Samuel Kleinschmidt, Nuuk
To 10. klasser hører om 4 faglærte erhvervsuddannelser.
Atuarfik Samuel Kleinschmidts 10. klasser får en fremragende morgenpræsentation om erhvervsuddannelser af lærlinge fra KTI Bygge- Anlæg og KTI Råstofskolen
Tidlig fredag morgen den 1. november 2019 mødte 6 oplagte KTI lærlinge op hos Atuarfik Samuel Kleinschmidt i Nuuk. De fortalte om deres faglærte KTI uddannelser for to 10. klasser, som også var mødt talstærkt op. Holdet omfattede: 1 malerlærling, 1 tømrerlærling, 2 VVS-energimontører & 2 KTI Råstofskolen maskinentreprenører.
Tak til Karoline Petersen, Rådgivninglærer, Atuarfik Samuel Kleinschmidt for godt samarbejde omkring arrangementet.
En stor tak til Nuuk virksomheder for udlån af lærlinge der gav folkeskoleelever stof til eftertanke for ønsker om uddannelse.
En kæmpestor tak til alle KTI lærlinge for deres energiske, førsteklasses præsentation af håndværkeruddannelser og uddannelsesforløb.
Angunnguaq Egede, Tømrerlærling, Permagreen Grønland A/S, Vivian Simonsen, HR Chef
Helge Larsen, VVS-energimontør lærling, Brøndum Grønland A/S, Mikael Petersen, Afdelingsleder
Inuk Abelsen, Maskinentreprenør lærling, Larsen & Co., Martin Haahr, Projektleder, partner
Minik Møller Platou, Maskinentreprenør lærling, Larsen & Co., Martin Haahr, Projektleder, partner
Paninnguaq Jensen, Malerlærling, AK Byggeteknik ApS, Anders Kristiansen, direktør
Søren Anders Krogh, VVS-energimontør lærling, Brøndum Grønland A/S, Mikael Petersen, Afdelingsleder
Folkeskoleelever hører hvilke fag og egenskaber skal til, for at blive faglært maler, tømrer, VVS-energimontør og maskinentreprenør
Højt på listen af skolefag som man skal være god til er matematik, dansk, engelsk og kommunikation. Meget undervisningsmateriale er på dansk, og på praktikpladsen er manualer, instrukser og fagudtryk kun på dansk eller engelsk. Alle KTI lærlinge har arbejdsopgaver med et team, hvor de samlet udfører opgaver og løser problemer. Det er derfor nødvendigt at kunne kommunikere klart og tydeligt, både for opgavernes kvalitet og for sikkerhed under arbejdet.
Folkeskoleelever hørte om arbejde med data og teknologi under opgaver og brug af 3D-modellering. Teknologi bliver en central del af fremtidens arbejdsopgaver, og det er derfor vigtigt at få indblik i området, som også omfatter matematik. Et eksempel kan være beregning af volumen på en støttekolonne som skal støbes.
Hvad gør en lærling til en dygtig faglært maler, tømrer, VVS-energimontør og maskinentreprenør?
En dygtig maler: er perfektionist, omhyggelig og kan lide et godt udført arbejde. Han/hun vælger de bedste teknikker for hvert projekt, og bruger malerprodukter som giver det bedste resultat. En dygtig maler mestrer mange kompetencer, f.eks. rullen, penslen, sprøjtepistolen, indvendig og udvendig maling, forberedelse af overflader og renoveringsarbejde. En dygtig maler er god til at lytte til kunders ønsker, og foreslår produkter og metoder som opfylder behovene.
En dygtig tømrer: er dedikeret til arbejdet, og indstillingen kommer fra hjertet. En god tømrer udfører kvalitetsarbejde, er ansvarlig, detaljeorienteret og følger altid instruktioner nøjagtigt. Han/hun er god til grundlæggende matematik, kan læse og forstå bygningstegninger, og foretage beregninger af materialer, pris og tid for tømrerarbejdet. Ikke mindst: en god lytter og videregiver af information til teamet.
En dygtig VVS-energimontør: nyder at arbejde alene og anvende sig selv til et praktisk projekt. Han/hun er undersøgende, nysgerrig, og har en analytisk hjerne som kan lide at forstå problemer samt finde gode løsninger. Har næse for grundlæggende mekanik, hvilke valg er bedst for en opgave og en god koordineringssans. De er gode til at lytte, og kommunikerer med kunder så disse forstår de anbefalerede løsninger.
En dygtig maskinentreprenør: kan lide udendørs arbejde, lange arbejdsdage og er fysisk stærk. Er en ansvarlig maskinfører med vægt på sikkerhed under arbejdet, kendskab til vedligehold af maskiner og kendskab til produktionsprocedurer og udførelse af projektarbejde. Kan læse og bruge tegninger, skemaer og manualer, kan multitaske. Har gode analytiske evner, er detaljeorienteret og god til teamarbejde, eller på egen hånd.
"Speeddating med en KTI lærling" afslutter dagens præsentation
Dagens fremlægning af erhvervsuddannelser sluttede med en livlig runde "Speeddating med en KTI lærling". Her blev det atter blev tydeligt, at spørgsmål om uddannelser har folkeskoleelever mange af, især når de sidder i ro og mag ved deres egen skoleborde. KTI lærlingene fremstilling af uddannelser, og folkeskoleelevers forståelse af arbejdsområder vinder meget ved denne aktivitet.